24. června 2015

Divadelní (ne)prázdniny

Divadelní sezóna 2014/2015 nám už končí a divadelní prázdniny (konečně!) začínají. Stejně tak končí nám - Divědům - jakési zkušební tříměsíční blogovací období. Tento zbytečný a nedivadelní článek nabízí krátké ohlédnutí za vším, co bylo, a především prozradí několik náčrtů toho, co nás čeká v létě a začátkem příští sezóny.

Náš blog o divadle, který se dříve či později má zabývat vším divadelně-možným: recenze, kritiky, reflexe, články, pozvánky, festivalové deníky, texty o divadle a zážitky, byl oficiálně spuštěn 1. dubna 2015. A jak jste sami brzy zjistili, nebyl to žádný Apríl. Leč klidně mohl být! Tou dobou jsme zde zpětně (březnová data) publikovali několik článků, aby tu do začátku něco bylo. V týdnu od 2.-7. března si můžete přečíst tiskovou zprávu a šest reflexí z každého dne prvního ročníku festivalu francouzského divadla SNĚZ TU ŽÁBU. Pokud vám to uniklo a zde nenacházíte potřebné vysvětlení, neváhejte a klikejte přímo na články.


Lukáš Křížek a Zdeňka Valečková / zdroj: archiv Divědů na blogu

A to byl náš úplný začátek. Následovalo několik postarších i nejčerstvějších recenzí, kritik a reflexí, objevil se nějaký ten odlišnější text a několikrát jsme vás pozvali do divadla nebo na jiné divadelní události. A vezměme to hezky podle autorů.

(nedávno jsme se dozvěděli, že tato recenze visí na nástěnce v zákulisí Divadla v Dlouhé!)

Nejvýraznějším, nejvýznamnějším a jedinečným počinem našeho tříměsíčního blogování se stali dva exkluzivní rozhovory, doprovázené jedním informačním článkem. Netřeba znovu představovat. Na rozhovorech se též podílela Zdeňka Valečková jako editorka a o anglické překlady se zasloužila Stephanie Van Vleet. 


Divědové / zdroj: archiv Divědů na blogu
(zleva: Barbora T., Eliška S., Stephanie Van Vleet, Kristýna M., Nicol Š. a Lukáš K.)


Tohle vše už máme za sebou. A nyní krátce k tomu, co nás čeká. Během léta a našich divadelních (ne)prázdnin, kdy bychom správně neměli dělat vůbec nic a vymlouvat se na to, že po náročném zkouškovém si svůj odpočinek zasloužíme, se chystáme hned k několika "důležitým" krůčkům. V prvé řadě bychom rádi rozšířili náš počet a tak budeme přemlouvat a prudit naše kolegy, jestli se k nám přidají a že za odměnu dostanou dobrý pocit. Možná. Rádi bychom také na naší budoucí blogerské poradě vymysleli, jakým směrem se chceme ubírat, jak články lépe rozčlenit a specifikovat, jak utřídit formát jednotlivých textů, a tak dále. Čeká nás tedy takový blogově-dramaturgický plán, jenž sebou přinese dost možná i několik kosmetických úprav blogu. A samozřejmě i nadále budeme řešit a rozvíjet možné i nemožné spolupráce s divadly a festivaly - něco už se možná rýsuje, ale to si prozatím necháme pro sebe. V neposlední řadě chystáme spoustu různých vychytávek, které by náš "vážný" blog měly obohatit a zpestřit. Dost možná se dočkáte i divědo-vlogísků, protože už máme intro! Haha.

Během léta, kromě vnitřní organizace, se také budeme snažit udržet blog v živém dění. Tak, abyste na něj nezapomněli a my vás měli čím spamovat skrze naše facebookové stránky. Rádi bychom tedy psali co nejvíce, ale jak jistě sami tušíte, v létě je to vždy komplikované. Rozhodně budeme sdílet i jiné články než jen naše a rozhodně vás budeme ponoukat i k dalším událostem, které se nás tak úplně netýkají, ale které uznáváme za divadelně-vhodné. A rozhodně vám s čistým svědomím mohu slíbit, že jedeme na Jiráskův Hronov a tak je nasnadě, abychom naše zážitky nějakým způsobem reflektovali a předali i vám, kteří se budete flákat doma nebo úplně někde jinde.

PS. A už brzy se dozvíte, co vlastně ten pták s fajfkou znamená!

Zdravíme, těšíme se,
čtěte nás a buďte dobří,
hezkypěkné léto a prázdniny,
za Divěďáky,
Lukáš K.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.