27. února 2016

Top Actors v Aréně

Inscenace Top Dogs v Komorní scéně Aréna režiséra Grzegorze Kempinského, který zde již režíroval Krajní meze a Plešatou zpěvačku (která je stále na repertoáru), je v mnoha ohledech fascinující. Už jen téma: osm top dogs v outplacementu - tedy špičky velkých firem v programu, který pečuje o propuštěné zaměstnance a pomáhá jim vyrovnat se s výpovědí a znovu se umístit na pracovním trhu. Přirovnání velkých nadnárodních firem a korporací (Agrofert, BMW, Lukoil, T-Mobile, Rossmann,...) k sedmi egyptským ranám bylo namístě.

Inscenace nevyžaduje od diváka detailní znalost tohoto prostředí, neboť jeho alespoň povrchnímu poznání se nevyhne nikdo. Nejsilnější složkou jsou zde herecké výkony. Bravurních osm psychologických studií jednotlivých postav, každá tak komplexní, tak jiná, tak precizní! Žádný z herců neopustil roli ani v nejmenších detailech nebo banalitách. S největším až sebedestruktivním nasazením hrál Štěpán Kozub. V jeho deformovaném křečovitém postoji bylo zároveň obrovské vnitřní napětí ambiciózního burzovního makléře. Na popis jeho hutného a stylizovaného herectví by snad mohla vzniknout samostatná studie.

A co více - Kempinsky disponuje smyslem pro černý humor, který v této tematické rovině pomáhal přijmout téma a ztotožnit se s ním. Je to prostě fakt vtipný! Těžko se mi vyjadřuje nadšení z inscenace, neumím najít ta správná slova. Jestli ale něco stojí za to bezpodmínečně vidět, pak jsou to rozhodně ostravští Top dogs.

(Psáno z reprízy 25. 2. 2016)

KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA – Urs Widmer: Top dogs. (režie Grzegorz Kempinsky, dramaturgie Tomáš Vůjtek, premiéra 9. 1. 2016)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.