2. února 2017

#SnězTuŽábu: Apéro s Valérií Mréjen

Sněz tu žábu, 3. ročník festivalu francouzského divadla

*APÉRO [apero] = aperitiv*

Na začátku druhého lednového týdne měli všichni frankofonní nadšenci, spolu s nejzarytějšími a nejvěrnějšími „Žabaři“ možnost malého aperitivu, ještě dlouho před samotným třetím ročníkem festivalu, který se bude letos konat od 25. do 28. května v holešovickém Studiu Alta. Ve skromném, ale sympatickém počtu jsme se sešli v Kině 35, Francouzského institutu v Praze.

V rámci přátelského večera byla představena tvorba francouzské režisérky, výtvarnice a spisovatelky Valérie Mréjen, kterou žabí fandové (žafandové?) znají již z předešlého ročníku a ostatní, toto čtoucí, pak minimálně z našeho LE TISKového rozhovoru (na blogu zde). Valérie tak zcela volně navázala na loňský OFF program, kde byly též promítány některé z jejích snímků a dokumentů. Ve svých krátkých filmech svébytným humorem komentuje události z všední každodennosti. Zaměřuje se především na téma absurdity mezilidské komunikace a běžných stereotypů, které nazírá z různých úhlů pohledu.

Všechny promítané snímky vybírala opět sama autorka, která zároveň spolu s Lindou Duškovou provázela celý večerem. Ještě než jsme se nechali na plátně unášet poutavou, myšlenkově bohatou, ale i humornou tvorbou, přečetla nám Valérie svůj scénický úryvek s názvem „Dojíst jídlo“, který drobnou absurdností a přitom absolutní pravdivostí jistě nalákal na samotný příští ročník festivalu, kde bude představena mimo jiné její literární tvorba. 

Viděli jsme snímky: ABCDEFGHIJKLMNOP(Q)RSTUVWXYZ, Voilà c'est tout, Une nox, Portraits filmés, Capri, Peau de l'ours, French Courvoisier a Exercice de fascination au milieu de la foule. A já ani pro jeden z filmů neztratím jediný řádek, protože bych si jejich popisem a opisem zkazil zážitek z kolektivního promítání a sdílení v sále. Navíc, je mým cílem, abyste dostatečně litovali a zpytovali svědomí, že jste si tuto událost nechali ujít. Dobře vám tak. Všech osm snímků posléze doplnila závěrečná mini diskuze, kde se diváci se zájmem poptávali a doptávali, jak probíhal tvůrčí proces.

A než jsme se rozešli svými nebo společnými směry, tentokrát na méně pomyslný aperitiv, obdrželi jsme letáčky, které prozrazují program nadcházejícího ročníku. Těšit se už teď můžeme na hlavního hosta – soubor Le Cabinet de Curiosités s inscenací Projet Ennui a dále pak na texty autorů Stéphana Bouqueta, Françoise-Xaviera Rouyera, Marylin Mattei či Pauline Peyrade. Festivalu se zúčastní také vyhlášený francouzský dramatik rumunského původu Matei Vișniec, jehož hra bude představena ve spolupráci se strašnickým souborem X10. Třetí ročník bude tedy opět nabitý, hlásá nenápadně bílo-růžový letáček - dopolední program zaměřený na diskuze a setkávání (ÁNTRÉ), odpolední blok věnovaný umělecké spolupráci různých žánrů i uměleckých aktivit na pomezí divadla (DEGUSTACE) a samotné večery v podobě inscenací a scénických skic (BLANKET).

Už se těšíte? Tak v květnu, žabím skokem, do Studia Alta!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.