8. listopadu 2017

#VILOviny: Třetí ročník - druhé vydání

http://geisslers.cz/vilomeniny
VILOmeniny - divadelně-hudební festival pro děti a jejich rodiče

VILA Štvanice a nezávislý divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten chystají třetí ročník ostrovního festivalu pro malé, větší i velké diváky plný divadla a hudby VILOmeniny. A Divědové budou opět součástí! Jaký bude třetí ročník festivalu a jaký bude druhý ročník našich #VILOvin (festivalového zpravodaje) se dozvíte v tradičním úvodním článku.

Třetí ročník festivalu budeme reflektovat v nové sestavě, s novými (popřípadě staronovými) autory a třeba i budoucími posilami naší skromné redakce, která by se ráda již brzy rozrostla. Čeká nás dohromady pět reflexí jednotlivých inscenací, neboť inscenace LK3P od Geisslers a Damúzino Batosnění jsme již reflektovali. Pět textů zaměřených na ryze divadelně dětský a mládežnický program a poté samozřejmě tradiční resumé článek, kde možná přihodíme nějaký ten komentář a navíc, dopřidáme i odkazovátka na již zmíněné a dříve reflektované inscenace. A teď k tomu, co ty vaše-naše VILOmeniny nabídnou.

Následující informace byly převzaty z tiskové zprávy divadla...

Třídenní program nabízí výběr inscenací pro děti i celou rodinu v podání domácího souboru Geisslers Hofcomoedianten a hostů: Malé divadlo České Budějovice, Divadlo rozmanitostí Most, Divadlo Lampion Kladno, soubor Toy Machine, Studio Damúza Praha a Dismanův rozhlasový dětský soubor. Pro malé diváky jsou připraveny také dva koncerty kapel BomBarďák a Nedloubej se v nose, workshopy a VILAmovánky – interaktivní bojovka po VILE.

Festival VILOmeniny je přístupný dětem jakéhokoli věku. Nabízí inscenace jak pro ty úplně nejmenší, tak i pro děti starší. „Chceme malým divákům nabídnout představení mimopražských divadelních souborů, na která by se asi jen tak nedostali. Vyhledáváme takové divadlo, které baví nejen děti, ale i nás. Většinou jde o hravé inscenace, často hodně hudební a klidně i trochu ‚punkové‘. Jádrem festivalového programu se již tradičně staly inscenace Jihočeského Malého divadla a Divadla rozmanitostí z Mostu, které považujeme v současné době za velmi progresivní v oblasti divadelní tvorby pro děti,“ říká dramaturgyně festivalu Helena Kebrtová.

Nedílnou součástí festivalu jsou i takzvané VILAmovánky. „Jsou to v podstatě interaktivní výtvarné objekty rozmístěné po VILE Štvanice. V loňském roce jsme je koncipovaly jako cirkus, letos jsme se rozhodly navázat na představení Malého divadla ‚Všechno, co jste o divadle vědět nechtěli, ale my vám to stejně řekneme‘ a prostřednictvím VILAmovánek seznámit děti s divadelními profesemi. VILAmovánky jsou takovou nadstavbou festivalu, aby se nešlo jen od představení k představení, ale aby ve VILE vznikl prostor, kde děti stráví čas spolu se svými rodiči a užijí si to“, říká výtvarnice a scénografka Jitka Nejedlá, která společně s dalšími dvěma výtvarnicemi – Kristýnou Šrolovou a Hanou Šromovou – VILAmovánky každý rok připravuje a vytváří. Výtvarnice také chystají na sobotu a neděli několik výtvarných workshopů, které volně navazují na divadelní představení, která jsou na programu festivalu. Nově pro letošní rok přibyde také divadelní workshop s lektorem z Dismanova rozhlasového dětského souboru.

Zahájení festivalu pro veřejnost proběhne v pátek v 16:00, na první diváky čeká přípitek, vernisáž VILAmovánek a od 17:00 koncert kapely BomBarďák. Neseďte doma a přijďte dělat VILOmeniny do VILY! Protože…. ve VILE je divadlo!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.