12. května 2018

#SnězTuŽábu: Dobrodružství Aurena

www.sneztuzabu.cz
Sněz tu žábu, 4. ročník festivalu francouzského divadla

DEN TŘETÍ 1/2
Dobrodružství Aurena, malého sériového vraha

Už jste četli náš LE TISK? Sledujete naše paralelní zpravodajství zde na blogu? Všimli jste si útržků v Divadelních novinách? Třetí den - 1/2.

 *******

HUSTÝ KLUCI A HUSTÝ HOLKY
Nicol Škvarová

Festival každý rok uvádí jeden či dva texty pro děti a mládež, čímž významně obohacuje v Čechách poměrně chudou dramatickou kartotéku pro mladé publikum. Pro připomenutí – na prvním ročníku to byl Lidožroutek (Suzanne Lebeau, překlad Natálie Preslová, režie Janek Lesák), na druhém IDovská Karkulka (Jean-Claude Grumberg, překlad Natálie Preslová, režie Janek Lesák) a Sněz mě (Nathalie Papin, překlad Natálie Preslová, režie Petr Hašek), na třetím Vnitřní nepřítel (Marilyn Mattei, překlad Petr Christov, režie Filip Nuckolls) a Můj bratr, má princezna (Catherine Zambon, překlad Natálie Preslová, režie Petr Hašek). Divadlo Polárka, které v loňském roce poprvé uvedlo hru Vnitřní nepřítel, ji dokonce následně uvedlo jako inscenaci. V režii Kashy Jandáčkové představil letos festival skicu hry Josepha Danana, pro děti ve věku kolem deseti let, Dobrodružství Aurena, malého sériového vraha v překladu Natálie Preslové a Lindy Duškové.

Samotný text je po prvním přečtení poměrně obtížně srozumitelný. Danan nepoužívá interpunkci, pouze lomítka, jimiž naznačuje pauzy, nedává žádné scénické poznámky, obrazy a symboly působí prapodivně, snově a poeticky, těžko se interpretují. Text zkrátka není na první dobrou a pro „běžného“ čtenáře snad ani nemá příliš smysl si jej číst. Zato inscenátorům touto nedirektivností poskytuje volnou ruku ke ztvárnění, interpretaci, vkládání motivací a vztahů – čímž je hra nepochybně velmi cenná. 
 
Příběh malého kluka Aurena, kterého ovládne niterná touha po vraždění a vydává se na cestu po tenké hranici mezi snem a realitou, plnou prazvláštních setkání s lido-zvířaty. Husa, která tak trochu připomíná Aurenovu mámu kouzlem smaže všechny jeho vraždy a dovolí mu začít znovu. Auren je opět se svými přáteli a začíná psát příběh, svůj příběh. [...]
 
Celý text vyšel ve třetím čísle LE TISKu, které naleznete tady.
Vyšlo také na webu Divadelních novin.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.