10. července 2015

Konec divadelní prokrastinace NO.1

Kam v červenci za divadlem?
Přetrpte mnohdy úmorné počasí – ať příliš slunné, či příliš deštné, a vyrazte do divadla, je to velmi osvěžující. V červenci a srpnu nás toho čeká totiž spousta (kam se poděly divadelní prázdniny, ptám se?) a tak neváhejte a vybírejte z našeho prvního dílu letních pozvánek!

MEZINÁRODNÍ FESTIVAL NULTÝ BOD 2015
Festival fyzického a tanečního divadla Nultý bod se koná v Divadle v Celetné v termínu 13. – 18. července. Jde o „mini“ festival, každý večer jen jedno představení. Setkáte se s chorvatským, českým, slovenským, dánským a německým divadlem. V rámci festivalu se můžete přihlásit i do několika workshopů Performing arts for the future. Jsou zaměřené na možnosti vyjádření pohybu, ohledávání vlastní kreativity, fyzické možnosti, atp. Už samotné motto festivalu je motivující k návštěvě: „To poslední, co zbývá, je tělo. Proto divadlo je fyzické, nebo neexistuje.“

ZA DVEŘMI

inscenace Majster a Margaréta slovenského TeatroTatro
obrázek: webové stránky festivalu

Festival pouličního divadla Za dveřmi probíhá paralelně s Nultým bodem, tedy od 13. do 18. července. Výhodou tohoto festivalu je, že je zdarma. Jediné, za co budete muset zaplatit, je inscenace Majstr a Margaréta slovenského TeatroTatro. 450/350 Kč za Bulgakova ve formě cirkusu asi bude stát za to. Oproti loňskému roku se festival rozrostl. Přibyli zahraniční hosté, přibyla místa konání. Dění se nyní nekoncentruje především na Václavské a Jungmannovo náměstí. Festival „zabral“ navíc Výstaviště Holešovice, Florenc a Anděl. Těšit se můžete na fantastické V.O.S.A. Theatre (cz) ve spolupráci s Němcem Oliverem Zimmermannem, na Poláky, Francouze, na česko-ruské Teatr Novogo Fronta, novou inscenaci chlapíků na chůdách Long Vehicle Circus, a tak dále. Loňský ročník festivalu byl pro mě osobně skutečně nevšedním a intenzivním zážitkem a podle programu letošního 7. ročníku soudím, že tentokrát bude ještě intenzivnější. A mohu slíbit, že o některých inscenacích podám raport v recenzích či glosách. 

ANALOG A CIRK LA PUTYKA NA JATKÁCH78
Je libo nový cirkus? Na Jatkách78 můžete 15. – 17. července zajít na inscenaci Analog strikes back, v níž se spojili přední novocirkusoví umělci, a 29. a 30. 7. na inscenaci Dolls souboru Cirk La Putyka, který přesídlil za La Fabriky na též na Jatka78.


CELETNÁ, UNGELT A HRAD
Pokud ovšem přes prázdniny toužíte po klasické činohře, jsou tu pro Vás hned tři možnosti. Divadlo v Celetné a soubor Kašpar hrají během července a srpna vyloženě letní hru – Rozmarné léto Vladislava Vančury v režii Jakuba Špalka. A pro rozmarné fajnšmekry připravil soubor s Jiřím Stránským inscenaci Rozmarné léto – bonus! Letní scéna divadla Ungelt má letní repertoár bohatší: vedle muzikálku Touha jménem Sidonis, který hrají již dva roky, uvedli letos v červnu premiéru hry Tennessee Williamse Království boží na zemi v režii Pavla Ondrucha.

Prázdninovou divadelní tradicí jsou Letní shakespearovské slavnosti. Letos jsou to již dvacáté první slavnosti. Inicioval je roku 1990 prezident Václav Havel. LSS se neomezují jen na Prahu, ale představení se konají i v Brně, Ostravě a v Bratislavě. Letošní premiéru hry Romeo a Julie má pod palcem režisérský tandem SKUTR (Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka). Režírovali zde i premiérovou inscenaci roku 2013: Sen noci svatojánské. Náš pohled na Romea a Julii bude, ale až koncem července (až se inscenace pěkně uleží). Zatím si můžete přečíst krátkou recenzi na blogu Nadivadlo či její kompletní verzi v Lidových novinách.

Romeo a Julie (T. Voříšková a J. Sklenář) na LSS
foto: P. Mára, z webových stránek LSS

Ve druhé půlce července se můžete těšit na druhý díl pozvánky, která se bude věnovat srpnovému dění. Přejeme pohodové a zážitkové léto!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.