14. listopadu 2015

Zažít pocit mužné družnosti

Film Sedm samurajů režiséra Akiry Kurosawy pro jeviště Eliadovy knihovny v Divadle Na zábradlí zadaptovali Tereza Marečková, Šimon Peták a Anna Petrželková. Inscenace jistě více pobaví diváka znalého předlohy z roku 1954, neboť výrazně pracuje s detaily z filmu. Ty pak v samotném jevištním tvaru zveličuje, zesměšňuje (ale neuráží!). Petrželková pracovala s japonskou symbolikou tak, jak ji západní kultura zná – vycházela ze zkreslených představ, které máme z filmů, seriálů a pohádek.

Zpočátku nastavený groteskní princip – křečovité karikující herectví, “japonský“ přízvuk a způsob chůze, pohybové naznačování příběhu – však působil poněkud trapným dojmem televizních estrád z 90. let minulého století. Některé vtipy vyzněly originálně (například, když se rolníci z vesnice postupně mění v samuraje, zpočátku jsou to pseudohrdinové pařící bojové hry na telefonech a při hrozícím nebezpečí hysterčí, nebo když se na začátku pro samuraje rituálně připravuje rýže ze sáčku). Bohužel ale většina vtipů byla banální až otravná, jako například již zmiňované japonské přízvukování a protahování slabik.

(...)

Ke konci představení se zdálo, že se do té doby evidentně recesivní linka vytratila a inscenace začínala nabírat na vážnějším tónu s jakýmsi hlubším sdělením o našich nitrech a vlastnostech. Zároveň i vážný a téměř rituální konec inscenace byl součástí parodie, která sice neměla ono komické vyznění, přesto ale velmi přesně (a ve výsledku vlastně i vtipně) komentuje principy žánru, v jakém se předloha inscenace pohybuje. Vlastně i samotné, celkem banální, téma – totiž že všichni toužíme, aby se z rádoby hrdinných mužů stali samurajové – je parodií na silácké a chlapácké filmy, řeči, postoje, chování… I v dnešní době chceme zažít spolehlivý pocit mužné družnosti a pach mužského potu, jak pojmenoval svou lásku k žánru japonského westernu Kurosawa. A to nikoli ve sterilní posilovně, ale ve vřelé náruči divadla, na jehož jeviště se sotva vejde magický počet sedmi aktérů.

(...)

Celá reflexe vyšla na blogu Divadelních novin. Čtěte TADY.

DIVADELNÍ SPOLEČNOST MASOPUST – Akira Kurosawa: Sedm samurajů. (režie Anna Petrželková, adaptace Šimon Peták, dramaturgie Tereza Marečková, premiéra 6. 11. 2015 v Eliadově knihovně v Divadle Na zábradlí)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.