25. ledna 2016

Jana na třetí

Hravé a bláznivé divadlo pro děti i dospělé Anička a letadýlko oživilo příběh Jany Eyrové. Ale nejen o této Janě se v inscenaci Jana je panna vypráví.

Dvě nepříliš úspěšné herečky, jmenovkyně, naivky, okázalé blbky a milovnice románu Charlotte Brontëové se rozhodnou, že natruc všem debilům-režisérům vytvoří vlastní inscenaci. První Jana (Anna Duchaňová) má vystudovanou JAMU a jednou ji hospitalizovali na psychiatrii kvůli Huse na provázku. Druhá Jana (Anežka Kubátová) je ambiciózní a živelná loutkářka z Alfy. Když obě zjistí, kolik mají společného, vstupují do vzájemného přátelství a projektu. Začínají zkoušet v Divadle Alfa a kromě toho zde také popíjejí a nocují, přičemž plány narušuje i obohacuje technik, inspicient, hasič, příležitostný barman a seladon Pepi (Robert Mikluš).

(...)

Jana je panna je vděčná odpočinková vyprávěnka (v nejpozitivnějším slova smyslu), takové divadlo na divadle a v divadle. Humorné i ironické jsou narážky na Plzeň, Alfu, Brno a veškerý „současný“ divadelní svět. Herci jsou perfektně sehraní a pozoruhodně se doplňují. Anna Duchaňová se svou nápaditostí, uhlazená jistota a pohoda Roberta Mikluše a „trojčení“ Anežky Kubátové dávají příběhu dětsky dospěláckou duši.

(Psáno z reprízy 18. ledna 2016)

Celá reflexe vyšla na blogu Divadelních novin. Čtěte TADY.

ANIČKA A LETADÝLKO – Anička Duchaňová: Jana je panna. (scénář a režie Anička Duchaňová, dramaturgie Petr Pola., premiéra 3. 12. 2015 ve Venuši ve Švehlovce)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.