31. května 2016

#DÍTĚ: Máme se představit...

http://www.divadlovdlouhe.cz/
Dítě v Dlouhé, 18. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé

V rámci naší premiérové spolupráce s Divadlem v Dlouhé a jejich 18. ročníkem festivalu pro děti a jejich dospělé - Dítě v Dlouhé, jsme byli poprvé požádáni, abychom se trochu představili. Nejen do newsletteru a pro veřejnost, ale také třeba kvůli tomu, že budeme poprvé udělovat novou cenu odborné poroty (nás), Cenu Dítko. A protože se tu stále slibují změny k lepšímu a možná se o nás ne tak docela leccos ví, přijde nám tento text jako vhodná příležitost k tomu, jak se vám začít postupně představovat. Tak snad toto malé osvěžení, od textů divadelních, uvítáte. (A dáte nám lajk, haha!)

Blog Divědové na blogu vznikl oficiálně v dubnu roku 2015 z vlastní iniciativy studentů Katedry Divadelní vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Kromě obohacování (nejen) divadelního prostoru studentskými názory slouží také jako odrazový můstek k tomu, jak se naučit psát o divadle. Nepovažujeme se za kritiky, spoustě věcí stále nerozumíme. Teprve se učíme. Ale sdílet vlastní názory na divadlo rozhodně chceme. Texty, které se objevují na blogu, jsou prozatím spíše nahodilé – na něco jdeme, někam nás pozvou, něco se nám líbí nebo nelíbí, a tak o tom napíšeme. Někdy uděláme rozhovor, někdy povedenější studii či analýzu. Těžištěm jsou ale recenze či glosy, vznikající přímo pro blog nebo pro Divadelní noviny, s nimiž příležitostně a rádi spolupracujeme.

Kromě dílčích textů se zaměřujeme na reflektování festivalů, které jsou pro celkový obsah našeho blogu stěžejní. Za první rok jsme si prošli (ať už v elektronické nebo tištěné podobě) festivaly Sněz tu žábu, Jiráskův Hronov, …příští vlna/next wave… a Divadlo v pohybu X. v pražské Arše. Objevilo se i několik namátkových textů například z Letní Letné nebo Pražského divadelního festivalu německého jazyka. V rámci možností se také snažíme zaměřit na mimopražské události, ať už oblastní nebo amatérské. A do toho nás popadla chuť věnovat se také divadlu pro děti a mládež, což bychom rádi pěstovali na našem blogu i do budoucna. A to nejen z hlediska toho, že se o tomto pro mnohé „okrajovém“ žánru nepíše skoro vůbec. A abychom svým choutkám dostáli, rozhodli jsme se – jako první krůček k divadlu pro děti – oslovit Divadlo v Dlouhé. Slovo dalo slovo a Divědové na blogu budou sledovat letošní ročník festivalu Dítě v Dlouhé. Dokonce nám byla svěřena taková důvěra, že i Cena odborné poroty – tedy Cena Dítko – je v naší režii. A kdože jsme my?

Nás Divědů je po různu (viz pravý sloupeček). V současné době jsou aktivními (o blog se starajícími) a pravidelnými přispěvateli pouze Nicol Škvarová a Lukáš Křížek. A ti si k sobě tu a tam někoho přizvou, někoho osloví, někoho uprosí, protože ve dvou se to sice lépe táhne, ale sil a času není vždy tolik, kolik bychom chtěli. V případě festivalu Dítě v Dlouhé se tak o veškeré reflexe postarají právě tito dva, spolu s kolegyní (zároveň studentku oboru Český jazyk a literatura na FF UK) Rachel Duchkovou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.