6. června 2016

#DÍTĚ: Zazvonil zvonec...

http://www.divadlovdlouhe.cz/
Dítě v Dlouhé, 18. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé

Pět dní v Divadle v Dlouhé. Devět představení pro děti i mládež. Tradiční Cena Vojty Šálka a poprvé Cena Dítko. To byl 18. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé - Dítě v Dlouhé. A tady je tradiční balíček se všemi odkazovátky a kompletním zpravodajstvím.

Letos se festival skutečně vyvedl a celý tvůrčí tým si zaslouží smeknutí všech dětských kloboučků. V pěti dnech, od středy do neděle, mohli diváci vidět soubory z Hradce Králové (Divadlo DRAK, Divadlo U staré herečky), Mostu (Divadlo rozmanitostí), Českých Budějovic (Malé divadlo), Liberce (Naivní divadlo), Plzně (Divadlo Alfa), Kladna (Divadlo Lampion), Pardubic (Východočeské divadlo) a nakonec i z domácí Prahy (Studio Damúza). Kromě toho se během víkendu konal divadelní jarmark, výtvarné workshopy a prohlídka zákulisí. My jsme byli u toho a všechno zaznamenali. Byli jsme Dítě. Byli jsme Dítě v Dlouhé.

ZÁVĚREČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA DIVADLA: Dítě v Dlouhé 2016 
(Vše co potřebujete vědět, včetně vítězů Ceny Vojty Šálka) 

Lukáš Křížek reflektuje festival v pořadu Slovo o divadle (čas 18:50).


KOMPLETNÍ ZPRAVODAJSTVÍ:
(včetně vložených divědo-vlogů)

CENA DÍTKO:
(sepsala Nicol Škvarová)

Jsme studentsky-odbornou porotou ve složení Lukáš KřížekRachel DuchkováNicola Škvarová s poradním hlasem tiskové mluvčí Divadla v Dlouhé Karoly Štěpánové. Sedíme v Divadelním klubu. Máme rozhodnout, komu udělíme Cenu Dítko. Tváříme se důležitě. Je to složité. Postupujeme vylučovací metodou, až se dostáváme na tři inscenace. Kocour v botách z Divadla Rozmanitostí Most, Filmmakeři z Malého divadla v Českých Budějovicích a Z tajného deníčku Smolíčka Pé pražského Studia Damúza. Z těch chtě-nechtě musíme vybrat tu jednu, tu „nejlepší“, chtě-nechtě musíme šťourat do nejmenších detailů. Je to hodně těsné, protože inscenace jsou velmi rozdílné. Rozebíráme, která z nich ve všech složkách dosahuje nejvyšší kvality. 

Jako třetí „nejlepší“ inscenaci festivalu Dítě v Dlouhé jsme zvolili Z tajného deníčku Smolíčka Pé. Inscenace vyniká scénickým zpracováním, hudbou, loutkohereckou prací i úpravou pohádky O Smolíčkovi. Bohužel ale v postavě Králíka spatřujeme dramaturgickou nepřesnost. Králík jedná se zlým úmyslem, jenomže není nijak potrestán. Přitom představuje větší (protože úmyslné) zlo, než Jeskyňky. Druhou „nejlepší“ inscenací jsme zvolili Kocoura v botách. Oceňujeme hlavně odhalování principů divadla, hudbu i odvahu nechat o vývoji představení rozhodovat diváky, což je zároveň i úskalí, protože temporytmus může místy zadrhávat.

Teď je tedy jasné, že Cenu Dítko získávají budějovičtí Filmmakeři režiséra Janka Lesáka. Inscenace vyniká po všech stránkách – z hlediska dramaturgického vnáší do divadla pro mládež nová témata a nové přístupy. Prezentuje divadlo jako medium, přes nějž lze sdělit věci, které žádné jiné nedokáže. A to právě tím, že odhaluje divadelní principy a možnosti. Jde o zcela přiznané divadlo. Za notnou dávkou vtipu a nadsázky ale není bezobsažné prázdno. Zvýrazňuje určité společné body různých filmových žánrů. A to nikoli tak, že by bylo vše do puntíku vysvětleno, ale jsou vybrány ty nejtypičtější okamžiky a propojeny do konzistentního tvaru, který teenagerům spojuje to, co sami podvědomě vědí. Nenásilnou a zábavnou (ba až katarzní) cestou nutí diváka, aby se sám zamyslel nad tím, jaké filmy sleduje. S odhalováním divadla pak souvisí i hudebně-zvuková, herecká a scénografická složka inscenace. Všichni tři/čtyři porotci jsme se shodli, že celkově současná dramaturgie Malého divadla a jeho inscenační úroveň je v oblasti divadla pro děti a mládež velkým přínosem. Pokud ale odhlédneme od tohoto aspektu, i tak shledáváme Filmmakery po všech stránkách jako nejčistší a nejpromyšlenější.

Závěrem bychom ještě rádi poděkovali Divadlu v Dlouhé a především celé jeho „dětské“ produkci za nabídku být součástí festivalu a veškerou podporu během našeho reflektování. Také za to, že nám svěřili první předávání odborné studentské Ceny Dítko a všude o nás vlídně psali. Stejné poděkování si zaslouží i všechna divadla a soubory - nejen za báječné zážitky z oblasti divadla pro děti a mládež, ale také za projevenou podporu a sdílení našich příspěvků jak na facebookových, tak na webových stránkách. Děkujeme!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.