27. března 2017

#DÍTĚ: Hurá na ně!

http://www.divadlovdlouhe.cz/repertoar/festivaly/dite-v-dlouhe-2017/
Dítě v Dlouhé, 19. ročník festivalu pro děti a jejich dospělé

Divědové se již potřetí vrací do Dlouhé! Od 29. března do 2. dubna se bude v pražském Divadle v Dlouhé už podevatenácté konat festival pro děti a jejich dospělé Dítě v Dlouhé. Tentokrát čistě v dámském složení - Nicol Škvarová, Rachel Duchková a Eliška Seveldová vám v pravidelném zpravodaji #DÍTĚ přineseme reflexe všech inscenací. Nebude chybět ani tradiční závěrečný článek, který posléze prozradí, kdo - letos podruhé - obdržel naší odbornou Cenu Dítko. A co nás vlastně čeká?

Následující informace byly převzaty z tiskové zprávy divadla...

Víkendový program je letos opravdu pro všechny děti, a to od těch úplně nejmenších, protože v sobotu 1. dubna nabídne Batosnění pro děti od 10 měsíců do 3 let (a jejich rodiče). Naivní divadlo Liberec uvede bláznivou (a přitom pohádkově laděnou) komedii Komáři se ženili o komárovi Zdendovi, který se vydává do světa zachránit unesenou nevěstu a pomáhají mu při tom hmyzí přátelé z řad krvesajného hmyzu. Nastudoval ji režisér a loutkář Tomáš Dvořák, který je shodou okolností podepsán i pod titulem, s nímž na festival přijede jeho domovské Divadlo Alfa z Plzně – Molièrovým Lékařem proti své vůli. Kladenské Divadlo Lampion přiveze pohádku z pera přední české písničkářky Radůzy Uhlíř, princ a drak, která zavede děti do království, z něhož navždy odešlo jaro. Nevšední dobrodružství laděné do prostředí dolu Mayrau spolu s působivou hudbou otevírá brány hlubin země v nápaditém a hravém scénografickém pojetí Jana Brejchy. Známou knihu Astrid Lindgrenové Bratři Lví srdce uvedlo na scénu brněnské Divadlo Polárka v režii svého nového uměleckého šéfa Jana Cimra. Pohádka pro děti i dospělé rozkrývá dětsky přístupným způsobem náročná témata, ale také ukazuje, co je v životě důležité, čeho je dobré se bát a proti čemu bojovat. Ostravské Divadlo loutek se pod režijním vedením Radovana Lipuse vydalo na cestu napříč dějinami dvacátého století v inscenaci Nastupovat! Děják z rychlíku. Klicperovo divadlo přiveze inscenaci Medvědi, která měla být na festivalu uvedena už vloni, ale kvůli úrazu v souboru se hostování neuskutečnilo. Příběh jednoho sourozeneckého dua bude mít na festivalu svou derniéru. Divadlo DRAK uvede poeticky zpracovanou pohádku O bílé lani, za niž již získalo několik ocenění. Poprvé se na festivalu Dítě v Dlouhé představí plzeňské Divadlo J. K. Tyla, které zahraje pohádku Živá voda v režii své umělecké šéfky Natálie Deákové.

Hrdiny letošních festivalových představení spojuje jedno téma – různou měrou a v různém žánru jsou vystaveni výzvám, které si sami nezvolili. Dostávají se do nečekaných situací, kdy musí překonat sami sebe, aby dostáli svému úkolu. V opačném případě selžou, což se také stává. Snad jenom u Batosnění není na první pohled zřejmá výzva k překonání sebe sama – ale kdo někdy uspával nespavé miminko, ten ví své… O víkendu festivalová představení doplní i doprovodný program – prohlídky zákulisí vedené herci Divadla v Dlouhé, divadelní jarmark ve všech prostorách a výtvarné dílny. Karla Kučerová nechala rozkvést festivalové logo a nakreslila ilustrace ke všem představením.

Dítě v Dlouhé opět spolupracuje se studenty Divadelní vědy FF UK Divědy, kteří budou celý festival průběžně reflektovat na svém blogu, a na závěr udělí odbornou Cenu Dítko. Kromě ní samozřejmě zachováme tradiční diváckou Cenu Vojty Šálka, jejíhož držitele určují výsledky hlasování dětských diváků po každém představení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.