29. května 2017

#SnězTuŽábu: Císařský les

Sněz tu žábu, 3. ročník festivalu francouzského divadla

Pauline Peyrade: Císařský les / Bois impériaux
překlad: Michal Zahálka / režie: Jan Holec

Jsem rozpačitá...

Jemně řečeno, jsem z posledního festivalového čtení textu Císařský les Pauline Peyrade v režii Jana Holce poněkud rozpačitá. Pokud je smyslem festivalu Sněz tu žábu představit českým divákům nové překlady současných francouzských textů formou scénických skic, pak jako divák očekávám, že mi bude nabídnuta skica, která představí francouzský text tak, jak vypadá ve své „původní“ podobě. Že režisér vystihne jeho atmosféru a narežíruje skicu tak, aby divák získal co nejpřesnější obrázek toho, o čem text je. Myslím, že všechny letošní skici toho dostály. Ale u Císařského lesa nad tím značně pochybuji.

Když jsem text četla, nevěděla jsem, co si s ním počít. Je v něm řada nejasností, nedořečeností, letmých náznaků, od nichž se hned utíká, na konci schází pointa. Křehké psychologické téma, tajemná až „divná“ nálada. Irina a její bratr Johannes jedou někam k Irininým známým. Proč? Johannes je zřejmě psychicky nemocný. Jedou zvláštním temným lesem. Co je to za les? O vztahu sourozenců se dozvídáme velmi málo a velmi postupně. Jedno čtení rozhodně nestačí.

Jan Holec přistoupil k tématu s velkou nadsázkou až groteskou. Radovan Klučka, který četl scénické poznámky a postavu pumpaře Serge, pronášel množství trapných a oplzlých fórků, na hubu dodával zvukové efekty. Ačkoli hrál úchyla vlastně dobře a slizce, té lascivnosti bylo trochu příliš, často až za hranicí vkusu. Lukáš Příkazký, který hrál Johannese, byl vlastně skvělý, ale v kontextu celého uchopení skici figuroval spíš jako blbeček, ze kterého si můžeme tak maximálně utahovat. Jan Holec se asi snažil text odlehčit a skrze grotesku a nadsázku upozornit na drsnost a závažnost situace, text však ve výsledku spíš zparodoval a tím jej zbytečně shodil. Takový režijní přístup závažným tématům mnohdy sluší, vzpomeňme třeba hry Martina McDonagha, ale není to samospásné a nemusí to zafungovat vždycky.

VŠECHNA ČÍSLA MAGAZÍNU LE TISK
(klik na obrázek) 

http://sneztuzabu.cz/magazin/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.