24. září 2018

#PolárkovéBrno: Bylo to mroží!

www.divadlopolarka.cz
Polárkový dort 2018 - Polárka ve třech dnech již potřetí

Tři dny a osm inscenací - to byl třetí ročník festivalu Polárkový dort. A k tomu workshopy, koncerty a nově i další divadelní hosté. Krátké poslední slovo, krátké ohlédnutí a všechny naše reflexe - to je naše rozloučení. A pokud by to bylo pro vás málo, můžete se ohlédnout ještě dál, kde najdete ročník první (klikněte si) nebo ročník druhý (klikněte si znovu)...

Polárkový dort již potřetí dokázal, že Polárka umí a že se řadí mezi progresivní české scény, zaměřujících se na děti a mládež. Osm vlastních inscenací, tradiční workshopy a dílny, koncerty - Golden Delicious, domácí všeho-vesmírný-mír Polaris, všemi oblíbený Bombarďák. Letos také nově moderátorská dvojice (Kateřina Mrožová a Světlana Polárkowská), která celým festivalem provázela a divadelní hosté (Geisslers Hofcomoedianten, DAMÚZA, Divadlo Líšeň, Angatar, Toy Machine a komiksoví IDDQD) v rámci doprovodného programu v Björnsonově sadu.

Na tomto místě jsem se původně chtěl ohlížet k minulému ročníku a navázat na svá poslední slova, ohledně kvalit souboru a vůbec dramaturgie divadla. Vedl mě k tomu plánovaný přídavek pro naše texty, které se zabývají Vnitřním nepřítelem (tady a tady). O to víc, chtělo se mi pak něco většího psáti po zhlédnutí poslední inscenace festivalu - Františka z kaštanu, Anežky ze slunečnic. Nyní si ale říkám, že Nicol se obé už podařilo vychválit dostatečně. A pak jsem chtěl ztratit slovo i pro část programu doprovodného. Jenže (to je naše nové oblíbené slovo, všimněte si v textech): v případě druhém jsem neviděl vše a nebylo by to pak resumé komplexní a v případě prvním...říkám si, že po třech letech v Polárce, se znalostí celého repertoáru a mnohých proměn, by to možná zasloužilo obšírnější představení divadla a reflexi repertoáru, nežli jen v těchto závěrečných řádcích. No, máme toho na Polárku už hodně. A rádi vám ji doporučujeme, rádi se o ní a s ní bavíme. Tak uvidíme, co z toho třeba do budoucna vzejde, ale nyní snad, za nás budou hovořit naše texty (nejen ty letošní).

Love letter od Nicol
A dopředu prosím všechny odměřené kritiky, aby se raději vyhnuli čtení těchto řádků, já vím, že nadšení se v branži nenosí. To, co se tehdy v roce 2016 na prvním Polárkovém dortu nakoplo, stále jede a funguje a daří se. Polárko, mám hroznou radost, že už třetím rokem válíte a že jste se dostali na českou dětsko-divadelní mapu jako respektovaná kvalitní scéna. Vážím si toho, co děláte – dělejte to dál, protože to děláte dobře. Jasně, nikdy to není tak růžový, ale to už je holt život a divadlo a tak. Jste mroží!

ODKAZOVÁTKA:

POLÁRKOVÉ BRNO POTŘETÍ
(řazeno dle autorů, dále chronologicky) 

Polárko, děkujeme! Za dobré divadlo. 
Za inspiraci i zkušenosti, za společné debaty divadelní i jiné...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.