3. února 2018

#ANDREINI: ~~~Andreini dělá vlny~~~

www.geisslers.cz
Festival ANDREINI - barokní i moderní divadlo na vlnách vášně

Druhý ročník Festivalu Andreini, pořádaný souborem Geisslers Hofcomoedianten, přinese spoustu barokně honosných a okázalých událostí. Bohatý program nejen divadelní, kompletní opus Andreini z repertoáru výše zmíněných, workshop se zahraničními hosty a vědecké sympozium. Nic z toho by nemělo uniknout vaší pozornosti. Stejně jako i následující odstavec, na který jsme už nyní pyšní. Co vám dále o festivalu napíšeme se nechte překvapit. Teď už čtěte dál, ať se dozvíte, co všechno se chystá a kam si kliknout, abyste se dozvěděli... všechno.

Na vlnách vášně i nadále, plaveme i příští měsíce...
aneb Jak (nejen) Geisslers a Divědové k publikaci přišli
V rámci letošního ročníku festivalu se také uděje veliká věc. Divědovská redakce, společně s Geisslers, dalšími kolegy a odborníky z oboru i mimo něj se totiž vrhnou do vln ještě hlouběji, aby vám (akademické, divácké a prostě všekteré veřejnosti) tyhlecty barokní rozumy mohli zprostředkovat. Po festivalu započne vznikati oficiální tištěná publikace/monografie, která se bude věnovat (nejen) rodu Andreini a nám i jim blízkému baroku. Jistě je se na co těšit a my vám již brzy prozradíme víc. Držte nám palce a přejte divadelní zlomvazy, modlete se k obtloustlým andělíčkům, přejte nám po Amorkovi lásku a těšte se na tento velký počin! #budeknížka

ODKAZOVÁTKA:

Následující text byl převzat z tiskové zprávy festivalu...

Nezávislý divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede o víkendu 10. a 11. 2. 2018 v pražské VILE Štvanice druhý ročník Festivalu Andreini, který přibližuje českému publiku tvorbu zapomenutého, ale přesto pro vývoj evropského barokního divadla zcela zásadního divadelního rodu Andreini. Na festivalu se představí také zahraniční hosté – německo-italské divadelní duo Bärbel Kandziora a Fabio Ambrosini.

V rámci festivalu uspořádají Geisslers dvoudenní vědecké sympozium „Současné barokní divadlo“, které ve dvou blocích představí barokní divadlo v mnoha jeho podobách. První blok (chairman prof. PhDr. Jiří Pelán, PhD., český překladatel z románských jazyků, literární historik a pedagog) nastíní význam a vliv rodu Andreini v kontextu evropského barokního divadla. Blok druhý se bude naopak zabývat moderními interpretacemi barokního umění. Jeho chairmanem bude prof. PhDr. Vladimír Just, CSc., divadelní historik, kritik a publicista a prof. PhDr. Stanislav Bohadlo, CSc., významný český muzikolog a kulturní iniciátor zejména v barokním Kuksu.

Kandziora, Ambrosini - La Centaura // zdroj: Geisslers

Ředitelka souboru Kateřina Bohadlová dodává: „Povědomí o slavném italském divadelním rodu Andreini je u nás dosud minimální. Jsme rádi, že můžeme české odborné veřejnosti představit osobnosti, které svou rozsáhlou a všestrannou tvorbou na pomezí teorie a praxe přispěli k formování komedie dell’arte a evropského divadla na přelomu 17. a 18. století. Působení G. B. Andreiniho je navíc přímo spjaté s Prahou a českými zeměmi, a je tedy nedílnou součástí i českých dějin divadla.“

Geisslers na festivalu představí kompletní Opus Andreini. Tato divadelní trilogie mapuje tvorbu dvou nejvýznamnějších představitelů rodu Andreini: Isabelly Andreini – inscenace V borůvčí (Lesní erotická němohra, 2017) a Giovan Battisty Andreiniho – inscenace Dvě komedie v komedii (Nevážné divadlo na divadle o závažných věcech, 2014) a Magdaléna lascivní a kajícná (Chlípně-zbožné oratorium na vodní ploše, 2015). Německo-italské duo Bärbel Kandziora a Fabio Ambrosini zahraje inscenaci La Centaura podle hry G. B. Andreiniho, která kombinuje tragédii, pastorálu a komedii. V rámci festivalu také povedou herecký workshop komedie dell’arte. Program doplní koncert barokní a neobarokní hudby pod vedením hudebního skladatele Tomáše Hanzlíka

„Geisslers se již čtyři roky zabývají rodem Andreini, všechny inscenace Opusu Andreini jsou české premiéry. Chtěli jsme je představit pohromadě v podobě festivalu a zároveň tvorbu rodu Andreini zasadit do kontextu – proto pořádáme sympozium. Pro nás je to stále živé a inspirativní divadlo. Festivalu jsme dali podtitul Divadlo na vlně vášně, protože jak v původních textech, tak v našich inscenacích je vášeň zakomponovaná. Vášeň pro divadlo, pro vlastní tvorbu, vášeň milostná, postavy her jsou velmi vášnivé, stejně jako byli oba autoři, tedy Isabella a Giovan Battista.“, komentuje festival režisér a umělecký šéf Petr Hašek. 

Cílem sympozia i festivalu je probudit zájem o velevýznamný rod Andreini jak mezi akademiky, tak mezi praktiky a diváky, a samozřejmě dokázat, že barokní umění není mrtvé, ale živé a podnětné prostředí pro moderní divadelní (i jinou) tvorbu.

Let's baROCK! // Geisslers - V borůvčí // foto: Marianna Borecká

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.