12. května 2016

Inscenace na pokraji

V Západočeském divadle Cheb měl v dubnu premiéru americký muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení, který napsali Jeffrey Lane a David Yazbek podle filmu španělského režiséra Pedra Almodóvara. Režisér a umělecký šéf chebského divadla Zdeněk Bartoš se vydal při inscenování jen z poloviny šťastnou cestou.

Zřejmě mu šlo o to, aby muzikál nebyl jen „řachanda“, a chtěl ukázat, že zde jde také o závažné problémy žen, které doplácejí na sobecké chování mužů. Často však nelze poznat, co je myšleno vážně (až sentimentálně) a co je parodií. A tato žánrová neukotvenost je matoucí. Jeden příklad za všechny: domovnice hlavní postavy Pepy stále čte bibli a udílí křesťanská moudra. Není jasné, zda jde o skutečná poselství, která si máme z představení odnést do života, nebo zda se rozdávání životních pravd vysmívá.

(...)

Režisér nepoužívá banální a erotický dvojsmyslný humor, místy je dada, většinou jde ale o „běžný“ humor na adresu věku, ženských problémů a tak podobně. Ale i komediálnost inscenace je polovičatá. To, že Bartoš násilně protlačuje sentiment do žánru crazy muzikálu, jí škodí.

Celá reflexe vyšla v Divadelních novinách 10/2016 (10. 05.-23. 05.). 
Volně k dispozici také na blogu Divadelních novin. Čtěte TADY.

ZÁPADOČESKÉ DIVADLO, CHEB –Jeffrey Lane a David Yazbek: Ženy na pokraji nervového zhroucení. (režie Zdeněk Bartoš, dramaturgie Martina Pokorná, premiéra 2. 4. 2016)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.