12. listopadu 2016

#VILOviny: Hledá se krása

http://www.vilastvanice.cz/vilomeniny/
2. ročník ostrovního festivalu pro malé, větší i velké diváky

Divadlo rozmanitostí, Most - Krása nesmírná
režie: Jiří Ondra

Hledá se krása. Zn. Nesmírná!

Jen co se celá VILA Štvanice doslova nacpala do divadelního sálu, začalo druhé představení sobotních VILOmenin, Krása nesmírná z Divadla rozmanitostí Most. Inscenace čerpá z ruských lidových pohádek, což je překvapivé, protože se u nás, minimálně v současnosti, prakticky neuvádějí. Rozmáňo zvolilo tři příběhy: O věrném vraníkovi, Jelena přemoudrá a Krása nesmírná. Dramaturgická volba tedy jednoznačně odvážná a rozhodně přínosná.

Inscenace je zaměřená na děti 6+ a díky tomu, že vypráví hned tři příběhy a přitom neztrácí na temporytmu, malého diváka (a že na VILOmeninách byly i děti o dost menší, ale i větší) nenudí. Není to ukecané, slov je tam přesně tolik, kolik je potřeba a vždy jdou ruku v ruce s akcí na jevišti. A přitom nejde o pouhopouhé ilustrace vyprávění, ale o divadelní situace rozehrávané na základě příběhu. Inscenace si vypomáhá postavou Vypravěče Petrušky, který však dění pouze uvádí. Samotné pohádky nejsou tematicky nijak objevné nebo zásadní, jde v nich v podstatě o archetypální témata jako boj mezi dobrem a zlem, přátelství, láska, statečnost a podobně. Pečlivá dramaturgie pokulhává snad jen v případě poslední pohádky. Zkratky jsou (přeskakování dlouhých časových úseků v plnění úkolů nebo překonávání jednotlivých překážek) až příliš velké, což ztěžuje orientaci v ději.

To, co je na Kráse nesmírné přitažlivé, čím baví a uchvacuje, je její bytostná divadelnost, komunikace skrze symboly a znaky – což učí děti přemýšlet nad tím, co vidí, nevysvětluje - jedná s nimi na inteligentní úrovni. Obrazivost a nápaditost inscenace je obrovská a přitom nejde o přehlcení režijními nebo scénografickými ornamenty, ale o funkční, významotvorné a atmosféru vytvářející detaily a situace – jak v hudbě (Tomáš Alferi), tak ve scénografii (Jana Hauskrechtová). Hudba je zde velmi výrazná, stále se zpívá nebo se promluvy různě rytmizují. Je zcela evidentní, že tvůrčí tým Krásy nesmírné uvažuje v rámci umění, jemuž se věnují, a k předání příběhu používají vše, co nabízí a to opravdu dobře a poučeně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.