8. srpna 2015

#JiráskůvHronov: Příliš „ale“ na jednu necelou půlhodinu

http://www.nipos-mk.cz/?cat=40
85. Jiráskův Hronov, festival amatérského divadla

Odřený lokty, Olomouc
 Jeanne de Baumont, Vít Zborník: A kráska, zvíře… 
režie: Vít Zborník

Tohle není recenze. Tohle bude krátké pozastavení se nad jedním konkrétním scénicko-pohybovým tvarem, při jehož psaní se možná nakonec rozhodnu, jaký postoj k onomu tvaru zastávám. Nedá se hned říct, že by šlo o klasické ózečko (očekávání -> zklamání), ale… Když vám někdo řekne: „Viděl jsem to na Mladý a tohle představení bude největším experimentem letošního Hronova“, tak se k sakru těšíte! No a to je možná ta chyba. 

Na motivy všem známého (díky pane Disney), ale ne tolik (na rozdíl od jiných) využívaného příběhu původní starofrancouzské pohádky o krásné čisté panně a ohavném zvířeti vytvořil soubor Odřený lokty Olomouc poměrně nedlouhou (25 minut) pohybovou inscenaci. Když říkám pohybovou, myslím tím pouze pohybovou. Název „A Kráska, Zvíře“ je všeříkající a jasně odkazující, takže inscenátoři mohou pracovat s předpokladem, že divák bude s příběhem alespoň v hrubých rysech obeznámen. Tudíž si mohou dovolit absenci slova.

Do prázdného prostoru ohraničeného světlem je vypuštěno Zvíře (Antonín Šanovec), a až po chvíli jeho osamocenou přítomnost doplní děvče, Kráska (Petra Skulová), která je do „světelného ringu“ také vhozena. Zvíře jedná instinktivně - nenechá si své území narušit dalším živým tvorem bez boje. A tak bojují. Beze slov, bez hudby. Bojují živelně a jejich nenávist se postupně promění ve vášeň/lásku/chtíč (vhodné škrtněte). Vášeň tak silnou, až Zvíře svou krásnou oběť udusí.

Bylo to fyzické, bylo to pudové. Ale málo! Přes veškerou svou snahu uvěřit té dvojici v černém odění jejich boj jsem došla k závěru, že mé snažení je příliš křečovité a vlastně mě docela otrávilo. Ještě trochu energie a… A pomohlo by to? A kde je ten rozdíl mezi energií emocionální a fyzickou? A co kdyby té fyzické energie bylo až přespříliš a já místo vášně dvou milenců sledovala svůj strach o fyzické zdraví jednoho z nich? Příliš mnoho otázek, příliš mnoho ale. Jen doufám, že se to na „Mladé“ vyvedlo lépe. Nicméně! Svěží vzdoušek po všech těch pokusech o velkou činohru. To zase jako jó. Ale… (To „ale“ je ten postoj!)

1 komentář:

  1. Ten poslední odstavec podepisuji - když to není na krev, tak je to jen markýrování (násilí, agrese, vášně...). Jenže když je to na krev, tak se zase soustředím na to, aby si herci neublížili.... Celou druhou půlku performance jsem si přál, aby to děvče tomu sebejistému herci (ne Zvířeti!) jednu pořádně natáhlo! Aby to dostalo nějaká grády :-)

    OdpovědětVymazat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.