9. května 2019

#SnězTuŽábu: Skromně, ale jubilejně!

www.sneztuzabu.cz
Sněz tu žábu, 5. ročník festivalu francouzského divadla

Bonjour! Vemte svůj baret nebo knír na výlet do holešovické Alty, kde začíná pátý ročník festivalu francouzského divadla Sněz tu žábu / Mange ta grenouille. My tam rozhodně zůstaneme až do neděle, protože se těšíme nejen na další dávku frankofonní dramatiky, divadla a koncertů, ale i na ateliéry a workshopy, které jistě naplní naše-vaše tvůrčí choutky. V závěru se dostane ke slovu i téma dospívajících hrdinů.

Hlavním hostem letošního ročníku je inscenace TIMON/TITUS režiséra Davida Czesienskiho, autorský projekt kolektivu OS'O, rozebírající téma dluhu ve všech možných významech. Už v pátek ovšem můžete za podpory jídla nebo sklenky vína zběsile konverzovat v jakémkoliv jazyce, třeba při vernisáži korespondence mezi českou a francouzskou umělkyní, které si celý rok dopisovaly. Sobotním odpolednem se probavíme s Catherine Leconte o tom, jak se vytváří kulturní prostor a následně můžeme posoudit CZ:FR drama, výsledky ateliéru, v němž hledají čeští i francouzští autoři společnou řeč. Chuť na jednohubky nebo na přitažlivý francouzský přízvuk neztrácejte ani v neděli. „Vybraní čeští režiséři pak v podobě scénických skic představí dva poprvé do češtiny přeložené frankofonní dramatické texty: experimentální scénickou báseň Namaran francouzské dramatičky a herečky Laury Tirandaz a poetickou ,retro' komedii Průvodce sexuální výchovou pro nové tisíciletí Oliviera Sylvestreho,“ láká tisková zpráva festivalu.

My se budeme vesele vínit s vámi a také o tom všem budeme psát. Letos však - zcela výjimečně - necháme odpočívat náš pravidelný a dostatečně růžový zpravodaj LE TISK a budeme všechno žabovat přímo sem, jako kdysi. [Poptávejte příspěvky s předponou #LeTisk!] Ale pozor, nebudeme pouze skromně psát, své blogové textoviny doplníme také o jeden celý pořad Reflexe: Divadlo! (ČRo - Vltava), který bude opět v naší režii a těšit se na něj můžete již 17. května. Festival má také svůj zbrusu nový velmi magnifique web, takže pro jakoukoliv informaci klikejte dále sem. A nežli vám sem ještě přihodíme důležité úryvky z tiskové zprávy našeho oblíbeného festivalu, můžete si připomenout jeho předchozí ročníky a to přímo tady, u nás. Au revoir v Altě!

*****

Následující text je převzat z tiskové zprávy...

„Daří se nám budovat umělecké vazby i prosazovat podle našeho názoru obohacující francouzské texty do českých divadel nebo třeba do rozhlasu,“ říká ředitelka festivalu Natálie Preslová a připomíná právě například dramatizaci hry Můj bratr, má princezna známé autorky pro děti Catherine Zambon na ČRo Dvojka.

Rozrůstající se aktivity Sněz tu žábu, především pak první festival českého divadla ve Francii Na skok do Prahy (druhý ročník se uskuteční v září 2019), ale podle Preslové paradoxně pátému ročníku pražské přehlídky trochu uškodily. „Bohužel i přes velice kladné hodnocení nám grantová komise Hl. města Prahy na spojený projekt obou festivalů poskytla ještě nižší podporu než na minulý ročník Sněz tu žábu,“ přibližuje ředitelka. V programu se tak nedostane na všechny texty vybrané v dramatické výzvě. „Mrzí nás to, ale programovou linii scénických skic jsme museli zkrátit. O to víc se ale diváci budou moci zapojit do diskuzí či workshopů, nachystaný máme třeba konverzační rychlokurz francouzštiny, kurz psaní pro divadlo pro veřejnost či masterclass workshop s ředitelkou spřízněného pařížského kulturního prostoru Anis Gras Catherine Leconte,“ vyzdvihuje Natálie Preslová.

Hlavním hostem pátého ročníku Sněz tu žábu bude svérázná adaptace dvou Shakespearových her TIMON/TITUS mladého hereckého kolektivu OS'O a režiséra Davida Czesienskiho. „Kolektivní rukopis se tu projevuje nejen sevřeností v precizních vztazích mezi herci na jevišti, ale také dramaturgickou hloubkou,“ přibližuje výběr čistě autorské činoherní inscenace šéfdramaturgyně Sněz tu žábu Linda Dušková. „Je to úplně jiný inscenační přístup, atmosférou se hra podobá třeba filmu Rodinná slavnost. Tematicky pak tvůrci pracují s motivem dluhu, na který nahlíží ve všech možných významech: od finanční krize Evropské unie až po napjaté emoce ve vztahu s prarodiči,“ dodává Dušková.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.