18. dubna 2016

#BESTIÁŘ: Den šestý

https://www.provazek.cz/
Divadlo Husa na provázku: SMĚJÍCÍ SE BESTIE

Šestý a poslední den desátého ročníku festivalu Divadlo v pohybu: Potrháni smíchem / Smějící se bestie Divadla Husa na provázku začal tradičně diskuzí, tentokrát se slovenským dramatikem Viliamem Klimáčkem. Kabinet na téma Slovenské bestie začal a skončil písní, jak je dobrým zvykem. Rovněž nechyběla ani Bubílková (T. Milostný), která pronesla svůj již několikrát opakovaný brechtovský bonmot a uzavřela diskuzi svým vtipem o Kafkovi a amerikanizaci onoho světa.

S Viliamem Klimáčkem pak jako vždy diskutovali dramaturgové Simona Petrů a Miroslav Oščatka a samozřejmě i šéf divadla Vladimír Morávek. Všichni se společně snažili zjistit, jak vznikalo slovenské alternativní Divadlo GUnaGU, které Klimáček spoluzakládal v 80. letech jako čistě amatérské divadlo. Dle slov Klimáčkových vznikalo divadlo čistě z potřeby nějakým způsobem přežít v realitě minulého režimu. V tomto divadle pak plánovali odehrát pouze jednu inscenaci. Ta parafrázovala Vest Pocke Revue Voskovce a Wericha. Měli vzniknout, vytvořit jednu inscenaci a rozpadnout se. Divadlo GUnaGU však letos slaví již jednatřicátou sezónu a od svého vzniku se zvládlo plně profesionalizovat, vychovat několik slovenských mediálních hvězd a získat nejrůznější ocenění.



„Provázci“ se také snažili zjistit, jak je to s politickou satirou nejen v divadle GUnaGU. Klimáček se rozpoví-dal o tom, že na slovenské politiky se dělá satira velmi špatně, neboť dělat satiru na satiru je opravdu složité. Uvedl, že slovenští politici jsou autoři takových novotvarů jako: „sebeúnos“ a „sebenapadení“ a tímto dokážou ospravedlnit prakticky jakýkoli zločin. Dramaturgy však především zajímaly odlišnosti českého a slovenského humoru a jeho vnímání. Nakonec byla položena i velmi explicitní otázka, zdali jsou Slováci také smějící se bestie. Klimáček pohotově zareagoval odpovědí, že Slováci jsou spíše mlčící bestie, které se jednou za šedesát let naštvou a udělají slovenské národní povstání. 

Celý program byl pak ukončen, po představení na Ovocném trhu, závěrečným slovem Vladimíra Morávka a kratičkým koncertem mužského pěveckého sboru Láska opravdivá. Pak již nezbývalo než se rozejít a v klidu zpracovat dojmy z posledních šesti dní.

2 komentáře:

  1. Jen pro přesnost, sbpr, jenž vystupoval v představení Dvojí proměna, se jmenuje Láska opravdivá.
    http://www.laskaopravdiva.cz/
    Vlastimil Tichý

    OdpovědětVymazat

Podepisujte se prosím celým jménem, popřípadě jeho vhodnou částí. Děkujeme.